Benzoë Resinoïde 50% (Styrax benzoin) (Engels: Benzoin Resinoid) 

De benzoëboom groeit in verschillende delen van tropisch Azië waaronder Java en Sumatra.

De boom produceert een zeer aromatische plakkerige roodbruine hars met een kruidige vanillegeur.

Tisserand Benzoë Resinoïde olie wordt in het wild gewonnen (wild crafted) op het eiland Sumatra.

Benzoë hars is een belangrijk ingrediënt van veel Aziatische wierooksoorten en in traditionele Europese geneeskunde wordt het toegepast in hoestmedicatie bij luchtwegproblemen.

De hars wordt vermengd met alcohol en zo wordt  een dikke roodachtige vloeistof verkregen die Benzoë Resinoïde wordt genoemd.

Strikt beschouwd is dit dus geen etherische olie, maar een aromatisch extract; wanneer Benzoë Resinoïde wordt toegevoegd aan een plantaardige olie lost het niet op maar geeft een licht troebel/wolkig effect aan het mengsel. Benzoë Resinoïde heeft een heerlijk warme vanilleachtige geur. U kunt de resinoïde toepassen zoals een etherische olie.

Benzoë Resinoïde olie wordt veel in de parfumindustrie gebruikt. Het is een fixatief voor de basisnoten in een compositie vooral voor balsemachtige oosterse dames- en herengeuren. 

Benzoë werkt ook goed bij aandoeningen van de luchtwegen. Borstolie voor hoestende kinderen: 50 ml basis massageolie, 5 druppels benzoë en 5 druppels mandarijn. Hiermee borst en rug insmeren.

TIP:  verwarm het flesje indien nodig in de handpalm/broekzak zodat u de wat stroperige substantie gemakkelijker kunt druppelen

Plantkenmerken: hoge tropische boom met lichtgroene bladeren

Gebruikte plantdelen: hars

Olie geproduceerd in: Sumatra

Extractiemethode: hars opgelost in alcohol

Veiligheid: niet giftig en niet irriterend. Kan soms overgevoeligheid veroorzaken, daarom niet aanbrengen op gevoelige of allergische huid

 

Fysiek:

* kalmeert spasmodische hoest (kriebelhoest), bronchitis en astmatische symptomen (massage/stoominhalatie).

* verzacht gebarsten/beschadigde huid en eczeem.

Mentaal:

* kalmeert en verzacht diepe emotionele stress (verdamp 3 druppels benzoë en 3 druppels lavendel).

* montert op bij gevoelens van droefheid verdriet en kwetsbaarheid.

Recepten:

Opmonterende Massage met een mengsel van 4 druppels benzoë, 4 druppels may chang (Litsea cubeba), 2 druppels lavendel in 20 ml plantaardige basisolie bijvoorbeeld Grapeseed of Peachkernel.

Bij onrustige huid, gebarsten huid en eczeem voeg 2 druppels Benzoë, 2 druppels Roman Chamomile en 6 druppels lavendel toe aan 20ml basisolie en masseer langzaam in.

Borstolie voor hoestende kinderen: 50 ml basis massageolie, 5 druppels benzoë en 5 druppels mandarijn. Hiermee borst en rug insmeren.