Lavendel, biologisch 

(Lavendula angustifolia) (Engelse naam: Lavender, organic)

 

Van oorsprong inheems in het zuidelijke Middellandse Zeegebied groeit lavendel nu in vele delen van West-Europa.

Tisserand’s gecertificeerde biologische lavendelolie komt uit Frankrijk en wordt verkregen uit de violetblauwe bloemtoppen van de struik met zilvergroene blaadjes. In de zomer vormt lavendel een prachtig  tapijt in de warme regio’s in het zuiden van Frankrijk.

De etherische olie heeft een fris aroma, de stelen en blaadjes hebben kamferachtige tonen die verzacht worden door de bloemige zoetheid.

Lavendel olie is een milde olie met toepassingen voor jong en oud. Al eeuwen geliefd vanwege de superieure therapeutische eigenschappen. Door het kalmerende effect kan lavendel helpen dagelijkse stress te verminderen. Daarnaast is het een mooie olie voor de avond om te helpen de slaap te vatten.

Gebruikte plantdelen: bloemtoppen

Extractiemethode: stoomdistillatie

Veiligheid: niet giftig en niet irriterend en niet-sensibiliserend. Lees voor u etherische oliën gaat gebruiken altijd eerst de veiligheidsinstructies op het leaflet in de verpakking.

Bewaren: Zorg dat u de oliën op de juiste wijze (goed afgesloten, koel en donker) bewaart. Bewaar uw etherische oliën indien mogelijk in de koelkast in een afgesloten bak (de oliën kunnen nl. de smaak van sommige voedingsmiddelen beïnvloeden). Natuurlijk altijd buiten bereik van kinderen!

Mengen: Etherische olie van lavendel kan o.a. goed gemengd worden met etherische olie van Bergamot, Clary Sage (Scharlei), Geranium.

Fysiek: Kalmeert geïrriteerde huid en heelt de huid bij zonnebrand, eczeem, brandwonden. Verlicht spierpijn en rugpijn.

Mentaal/emotioneel: Lavendelolie brengt diepe ontspanning. De olie bemoedigt compassie en vriendelijkheid jegens anderen. Kalmeert de geest bij emotionele onrust en verlicht slapeloosheid.

 

RECEPTEN TER INSPIRATIE

Massagemengsel:
In hectische tijden is het belangrijk wat tijd voor jezelf te nemen. Doe dit bijvoorbeeld eens met een lavendel massage om de huid te kalmeren en de zintuigen te ontspannen.

Meng 10 druppels etherische olie van lavendel met 2 eetlepels zoete amandelolie en masseer het lichaam, geef extra aandacht aan de gebieden met spanning. Gebruik vegende of ronddraaiende beweging en werk van het hart af. Voor een extra kalmerende sfeer zet u een rustig muziekje op en dimt u de lichten.

Verdamping:
Hebben uw kinderen moeite in slaap te komen? Verdamp dan lavendelolie in een diffuser.
Doe 4 druppels op een Aroma Stream Cartridge of gebruik een ander apparaat naar keuze.
 Voor volwassenen kunt u 6 druppels toevoegen.   

Vind je lavendel  alleen al heerlijk ruiken, maar wil je eens iets anders gebruiken voor het slapengaan? Probeer dan Tisserand Sweet Dreams Vaporising Oil, deze verdampingsolie gemengd door onze experts bevat o.a. Lavendel, Jasmijn en Sandelhout.

Verfrissende roomspray:
Voeg aan 100ml gedistilleerd water 14 druppels lavendel, 4 druppels geranium, 12 druppels grapefruit en 12 druppels bergamot toe, goed schudden en verstuiven.

Moisturising  gezichtsmasker:
Voeg aan 5 eetlepels volle verse yoghurt 1 eetlepel honing toe. Goed mengen en vervolgens 2 druppels lavendel, 1 druppel roos en 2 druppels wierookolie (frankincense) toevoegen. Grondig mengen en op gezicht en hals aanbrengen (ooggebied vrijlaten). Ga lekker achterover liggen en ontspan 10 minuten, daarna verwijderen met warm water.