Wierook, Boswellia sacraWierookEssOil

 

BoswelliaSacraTree

NAAM: FRANKINCENSE, Boswellia sacra [syn. carterii], etherische olie van Wierook

BOTANISCHE FAMILIE: Burseraceae (familie der gombomen)

GEOGRAFISCHE HERKOMST: Somalië (wild crafted, dus afkomstig uit de natuurlijke, wilde habitat waar onder strikte voorschriften geoogst mag worden en waar geen vervuiling door synthetische chemicaliën is).

OMSCHRIJVING PLANT

De wierookboom kan zo’n 8 meter hoog worden en komt voor in wilde, dorre, rotsige bergstreken en woestijngebieden . De hars wordt verkregen uit de bast door het maken van oppervlakkige snedes.

De hars die naar buiten komt is aanvankelijk melkwit of geelachtig van kleur en droogt op in een druppelvorm die ‘traan’ wordt genoemd. Dit is de beste kwaliteit. Minder goede kwaliteit hars is donkerder van kleur. De druppels worden na indrogen van de boom gehaald en gebruikt voor wierook of voor distillatie van de etherische olie.

 

HISTORIE EN TRADITIE

Wierook is een van de beroemdste aromatische componenten en werd al in de oudheid in India, China, Egypte, het Midden Oosten en Europa gebruikt. Het was een essentieel ingrediënt voor medicijnen, cosmetica, balsemen en religieuze rituelen. De Engelse naam Frankincense komt uit het Oudfrans:  ‘franc encens’ wat simpelweg ‘echte wierook’ betekent. De Arabische naam voor de soort is ‘olibanum’ en deze vinden we terug in historische boeken over parfumeren. Wierook was een van de geschenken die de Drie Wijzen brachten voor het pasgeboren kindje Jezus. De symbolische betekenis van Wierook was de erkenning van de spirituele betekenis van het heilige kind.

Vandaag de dag wordt geurende wierook gebruikt in de Rooms-Katholieke kerken en Grieks- en Russisch-orthodoxe kerken.

 

EXTRACTIEMETHODE: stoomdistillatie van de hars levert een lichtgele etherische olie.

BEWAREN EN HOUDBAARHEID: Wierookolie blijft na opening tot 2 jaar goed in de koelkast en 1 jaar bij een koele kamertemperatuur (12 graden Celsius).

VEILIGHEIDSINFORMATIE: toegepast in lage hoeveelheden levert geen risico’s voor de huid (zie onderstaande suggesties voor gebruik)

GEURPROFIEL: aanvankelijk prachtig scherp en fris aroma, dat daarna rijker, warmer en zoeter wordt.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN EN TOEPASSING:  

Huidverjongend: dit is een van de belangrijkste toepassingen van deze olie; in mengsels voor het gezicht werkt het verjongend en herstellend voor droge, vermoeide, door milieuinvloeden beschadigde of rijpere huid. Wierookolie verbetert het uiterlijk van fijne lijntjes en stimuleert op milde wijze lokaal de doorbloeding waardoor de huid een perzikachtig uiterlijk krijgt.

Tonic voor de luchtwegen: toegepast in massagemengsels voor het borstgebied vergemakkelijkt het de ademhaling, zorgt voor het afvoeren van overtollig slijm en kalmeert hoest.
Tonic voor immuniteit: werkt goed in massagemengsels om het gehele systeem een oppepper te geven en de weerstand tegen bacteriële en virusinfecties te verhogen vooral gedurende de koudere seizoenen.

MENTALE EN EMOTIONELE EFFECTEN:

opwekkend: het harsachtige aroma brengt de geest tot rust, maakt je los van alledaagse beslommeringen, brengt helderheid en focus en verbetert negatieve stemmingen.

 

RECEPTEN MET ETHERISCHE OLIE VAN WIEROOK IN 20 ML DRAAGOLIE (BIJV. ZOETE AMANDELOLIE)

Verjongend mengsel voor de droge gezichtshuid of rimpeltjes:

2 druppels wierookolie (Frankincense), 2 druppels Geraniumolie:

(let op: dit is een lage concentratie van in totaal 4 druppels etherische olie in 20 ml draagolie i.v.m. gebruik voor het gezicht waarvoor een hogere verdunning nodig is)

 

Speciale traktatie voor de rijpe gezichtshuid:

2 druppels wierookolie (Frankincense), 1 druppel Rose Otto, 1 druppel Neroli

(let op totaal 4 druppels in 20 ml i.v.m. toepassing op gezichtshuid)

 

Massagemengsel voor verbetering immuunsysteem luchtwegen

Frankincense 4 druppels, Lemon (citroen) 4 druppels, Ginger (gember) 2 druppels: in 20 ml draagolie

Eenmaal per dag inmasseren op borstgebied, schouders en bovenrug.

 

Verdampingsmengsel voor Spirituele inspiratie:

Frankincense 4 druppels, Grapefruit 4 druppels, heerlijk voor verdamping in een ruimte voor meditatie. Druppels direct toevoegen aan verdamper of diffuser (dus geen draagolie toevoegen).