VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET GEBRUIK VAN ETHERISCHE OLIËN: 

Mogen pure etherische oliën onverdund op de huid gebruikt worden? 

Etherische oliën mogen nooit onverdund op de huid gebruikt worden, aangezien ze zeer geconcentreerd zijn en daardoor mogelijk een negatieve huidreactie kunnen veroorzaken. Etherische oliën moeten verdund worden in een draag- of basisolie (bijv. jojobaolie, zoete amandelolie etc.), lotion of crème. 

 

Hoe kan ik etherische oliën gebruiken voor massage?

Massages met etherische oliën zijn voortreffelijk voor een kalmerend of opwekkend gevoel. Echter, etherische oliën mogen niet onverdund op de huid aangebracht worden. Voor een massage mengsel voegt u tot 5 druppels etherische olie toe aan 10 milliliter basisolie of lotion. Voor gezichtsmassage voegt u niet meer dan 2 druppels etherische olie toe aan 10 ml basisolie. 

 

Hoe kunnen etherische oliën in bad gebruikt worden?

Baden met etherische oliën is een van de eenvoudigste en heerlijkste vormen van therapie. Voeg 3-5 druppels etherische olie toe aan een kopje volle melk, sojamelk of (zeker bij een gevoelige huid) een andere emulgator. Net voordat u in een gevuld bad stapt, voegt u dit mengsel toe aan het badwater. Verspreid de oliën goed door het water.

 

Hoe kan ik etherische olie gebruiken voor inhalatie? 

Sommige etherische oliën zoals bijvoorbeeld eucalyptus zijn zeer geschikt voor inhalatie. Voeg 3-5 druppels etherische olie toe aan een kom zeer heet (niet kokend) water en inhaleer de damp gedurende 5 - 10 minuten; het effect wordt maximaal wanneer u een handdoek over uw hoofd doet. En wilt u het eenvoudiger, doe dan simpelweg 1-2 druppels etherische olie op een tissue en adem in. Let wel op dat de olie niet aan uw huid, vingers of ogen komt. 

Let op! inhalatie is niet geschikt voor mensen die lijden aan astma of ernstige aandoeningen aan de luchtwegen. Bij twijfel wint u eerst medisch advies in.

Let op! inhalatie boven een kom heet water is niet geschikt voor baby's en kinderen onder 5 jaar. Voor deze leeftijdsgroep kunt u wel vaporisatie (verdamping) / diffusie met een apparaat zoals de Tisserand Aroma Stream toepassen.  

 

Hoe kan ik etherische olie gebruiken om een kamer lekker te laten ruiken?

De vluchtige eigenschappen van etherische oliën maakt ze uitstekend geschikt voor gebruik in een verdamper. Om de sfeer van uw keus te creëren, voegt u 6-12 druppels etherische olie toe aan uw verdampingsapparaat (lees altijd de gebruiksaanwijzing van het betreffende apparaat en volg de instructies). Prima voor huis en werkplek!

 

Kan ik etherische oliën gebruiken voor jonge kinderen?

Wij raden het gebruik van etherische oliën bij kinderen jonger dan 4 jaar af. Voor kinderen tot 11 jaar dient bovendien de dosering aangepast te worden. Bovendien zijn niet alle etherische oliën geschikt voor gebruik bij kinderen. Wij raden u aan in dit geval advies in te winnen bij een arts of geschikte therapeut. 

 

Hoe lang kunnen etherische oliën gebruikt worden?

Etherische oliën dienen bij voorkeur binnen een jaar na opening gebruikt te worden. De 'levensduur' van de oliën kunt u maximaliseren door ze te bewaren op een koele, donkere plaats. Dit kan bijvoorbeeld in uw koelkast, maar u dient er zeker van te zijn dat ze hier buiten bereik van jonge kinderen staan. Wanneer een olie wordt blootgesteld aan hitte, lucht of licht zal de levensduur flink afnemen. 

 

Wanneer mogen etherische oliën niet gebruikt worden? 

Bij huidaandoeningen, wanneer u zwanger bent, aan epilepsie of astma lijdt, onder behandeling met voorgeschreven medicatie bent, of bij twijfel over een aandoening, dient u altijd het advies van een dokter of geschikte therapeut in te winnen, voordat u etherische oliën gaat gebruiken.